Dagligvarebranchen er god til at inkludere medarbejdere med funktions-nedsættelser:

Dagligvarebranchen er god til at inkludere medarbejdere med funktions-nedsættelser:

Nyt forskningsprojekt vil undersøge, hvad de gør rigtigt

Med midler fra KFI Erhvervsdrivende Fond skal nyt ph.d.-projekt afdække den særlige kultur, der gør det attraktivt for mennesker med kognitive handicaps og funktionsnedsættelser at arbejde i danske dagligvarebutikker. Det fortæller KFI i en udsendt pressemeddelelse.

Den danske dagligvarehandel har i en årrække taget socialt ansvar ved at have medarbejdere med kognitive handicaps og funktionsnedsættelser ansat.

En af dem, som er kendt for at tage mange ansatte ind med specielle udfordringer, er Thomas Jordt der driver Rema1000. 

Tilbage i december 2020 vandt Rema1000 Tønder den sociale virksomhedspris. I begrundelse lød det sådan "REMA 1000 Tønder er gode til at ansætte medarbejdere med særlige behov og formår at skabe en arbejdsplads, hvor der trods fysiske og psykiske udfordringer er plads til alle. For det modtager de Den Sociale Virksomhedspris 2020."

Men hvad er det helt præcist, der gør danske købmænd gode til at inkludere og fastholde denne type medarbejdere? Og hvordan kan de gode erfaringer udbredes i hele branchen?

Det vil et nyt ph.d.-projekt finde svar på. Projektet er forankret på Københavns Professionshøjskole og finansieret af KFI Erhvervsdrivende Fond og skal fra 2025-27 indsamle konkrete erfaringer i succesfuld inklusion fra en række dagligvarebutikker landet over.

”Arbejdsopgaverne i dagligvarebutikker passer godt til mennesker med kognitive handicaps, men det er formentlig ikke hele forklaringen på den positive tendens. Noget tyder på, at der i dagligvarebranchen hersker en særlig kultur, der er omfavnende og rummelig over for forskelligheder”, siger Emilie Skyum-Jensen, der er forskeren bag projektet.

KFI: Vi ser frem til vigtig ny viden

Hendes mål er at udvikle en konkret metode til at sikre bedst mulig inklusion af medarbejdere med kognitive funktionsnedsættelser. Metoden skal tage udgangspunkt i gode eksempler og erfaringer og planen er, at den skal kunne udbredes og anvendes af dagligvarebutikker, såvel som overføres til andre brancher og virksomheder. Dette vil ideelt set kunne medføre, at flere mennesker med kognitive handicaps kommer i arbejde.

Hos KFI Erhvervsdrivende Fond, der arbejder for at styrke landets selvstændige købmænd, er direktør Terje List begejstret for at kunne bidrage til den mission.

”Vi ser frem til, at projektet kan give os vigtig ny viden om, hvad der får medarbejdere med handicaps og funktionsnedsættelser til at trives i deres arbejde i detailhandlen. En viden, der kan hjælpe endnu flere af vores selvstændige købmænd til at kunne inkludere denne type medarbejdere i deres stab”, siger Terje List.

Han er overbevist om, at evnen til inklusion vil kunne bidrage positivt til den enkelte købmands forretning.

”Vi ser desværre en samfundsmæssig udvikling, hvor unge på kanten af arbejdsmarkedet er et stigende fænomen. Med en høj grad af frihed til at definere rammerne og kulturen i deres egne butikker har købmændene særlige forudsætninger for at sætte disse medarbejderes mange gode kvalifikationer i spil. Dette til gavn for både den enkelte medarbejder og for købmændenes forretning”.

Image

Banner artikler

Annonce

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT