Hårde anklager om uigennemsigtighed og uretfærdig behandling

Hårde anklager om uigennemsigtighed og uretfærdig behandling

Foreningen "Bæredygtig Fremtid" og aktieselskabet "Tønder Vedvarende Energi A/S" er i skudlinjen i sag om afpresning af VE-udbydere.

Tildelingen af måde hvilke vedvarende energiprojekter i Tønder Kommune er kommet under hård kritik, efter at en lokal borger, Bjarne Christensen fra Skærbæk, har rejst alvorlige anklager mod kommunens politikere for håndtering af disse projekter. I et læserbrev i TønderNyt udtrykker Bjarne Christensen bekymring for, at udvalgte udviklere har fået særlige fordele, mens andre er blevet udelukket fra processen – alt sammen i en atmosfære af, hvad han beskriver som uigennemsigtighed og potentiel ulovlig praksis. 

Læserbrevet har tidligere bragt og kan læses via dette link

Baggrund for beskyldningerne

Bjarne Christensen hævder, at Tønder Kommune har oprettet en række tiltag, herunder foreningen "Bæredygtig Fremtid" og aktieselskabet "Tønder Vedvarende Energi A/S" under Tønder Forsyning. Formålet med disse initiativer skulle angiveligt være at sikre, at borgerne i Tønder Kommune modtager økonomisk kompensation for de gener, der opstår i forbindelse med opsætning af sol- og vindprojekter i området.

Ifølge Bjarne Christensen blev der ved stiftelsen af foreningen og aktieselskabet lagt op til, at borgerne i kommunen skulle have mulighed for at købe op til 40% af projekternes andele til kostpris. Men som Bjarne Christensen beskriver, har processen udviklet sig til en uigennemsigtig affære, hvor udvalgte udviklere har fået fortrinsret til at købe andele, mens andre har været tvunget til at love at betale store beløb til foreningen for at få deres projekter behandlet i Kommunalbestyrelsen.

Problematisk proces

Bjarne Christensen beskriver en proces, hvor 31 projektudviklere blev inviteret til møder på Tønder Rådhus, hvor de skulle præsentere deres projekter for Klima, Vækst og Udviklingsudvalget (KVU).

Ifølge ham blev flere af udviklerne chokeret over, at de blev spurgt, hvor meget de var villige til at betale til foreningen "Bæredygtig Fremtid" for at få deres projekter godkendt.

Bjarne Christensen hævder, at dette blev opfattet som en form for afpresning, og at møderne fandt sted uden, at der blev taget referater, hvilket strider imod Offentlighedslovens krav.

En anden central kritik fra Bjarne Christensen handler om fordelingen af hvilke projekterne, der skulle betale til ”Bæredygtig fremtid”. Han påstår, at et mindre antal udviklere, herunder lokale VE aktører, har fået fortrinsret til gratis at få deres projekt igennem uden at skulle afgive betaling til ”Bæredygtig Fremtid”, mens andre har måttet love at betale betydelige summer for at sikre sig en plads i første runde af byggetilladelser. Dette har ifølge Bjarne Christensen skabt en uretfærdig situation, hvor det ikke er projekternes kvalitet, men snarere betalingsvilje, der har afgjort, hvilke projekter der blev godkendt.

Offentlige reaktioner

Bjarne Christensens læserbrev har skabt røre i Tønder Kommune, men de involverede politikere har indtil videre været tilbageholdende med at kommentere på anklagerne. Borgmester Jørgen Popp Petersen har udtalt, at han "ikke kan genkende" Bjarne Christensens fremstilling af sagen, mens formanden for Klima, Vækst og Udviklingsudvalget, Thomas Ørting Jørgensen, samt flere andre medlemmer af udvalget, har valgt ikke at kommentere på nuværende tidspunkt.

Martin Iversen, medlem af KVU-udvalget, har dog tilkendegivet, at han vil afvente en eventuel tilsynssag fra Ankestyrelsen, før han udtaler sig yderligere om sagen.

Et opmærksomhedspunkt for energiministeriet

Situationen i Tønder Kommune har også fået opmærksomhed på nationalt plan. Energiministeriet har reageret ved at udstede to nye bekendtgørelser, der øger omkostningerne for udviklere, der ønsker at tilslutte deres anlæg til elnettet efter 1. juli 2024.

Dette tiltag synes at være en reaktion på det, som Bjarne Christensen beskriver som "Tønder Modellen", hvor kommunen angiveligt har forsøgt at fastsætte priser og betingelser, der kunne give uretfærdige fordele til visse udviklere.

Med disse nye regler vil de midler, som udviklerne betaler, gå direkte til kommunekassen og skal fordeles inden for en femårig periode. Energiministeriet har også fastslået, at eventuelle frivillige bidrag fra udviklere til lokale foreninger skal indberettes til ministeriet for at sikre, at de ikke har påvirket tildelingen af byggetilladelser.

Alvorlig situation for Tønder Kommune, hvis der rejses en tilsynssag

Bjarne Christensens læserbrev sætter fokus på en potentielt alvorlig problemstilling i Tønder Kommune, hvor håndteringen af vedvarende energiprojekter er blevet mødt med kritik for uigennemsigtighed og uretfærdig behandling. Mens kommunen afviser anklagerne, afventer mange nu en vurdering fra Ankestyrelsen, der kan kaste yderligere lys over sagen. Uanset udfaldet synes det klart, at der er behov for større åbenhed og retfærdighed i processen, hvis borgernes tillid til kommunens energipolitik skal genoprettes.

 

Image

Banner artikler

Annonce

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT